Tuesday, November 20, 2007

Eminent Solina P275

I måndags kväll lånade jag och Lisa firmabilen för att ta oss en tur upp till Sandviken för att hämta en Eminent Solina P275 orgel som jag hittat billigt på blocket. Orgeln liknar den modell, Eminent U310 Unique, Jean-Michel Jarre använde på sina klassiska album Oxygene och Equinoxe där orgelns distinkta stråkmaskinsljud behandlas genom en smallstone phaser. Eminent-orglarna är Holländska och tyvärr ganska ovanliga i Sverige där det är betydligt vanligare att folk har japanska Yamaha Electone-, Technics- och GEM-orglar.
Låter underbart gör den i alla fall och var värd mödan att hämta och kånka. Det är sorgligt att dagens rådande inrednings-trender verkar påverka människor att slänga bort fina musikinstrument - pianon, orglar och elorglar - instrument som tidigare varit ett arv från folkhems-Sverige där varannan gård ägde ett dragspel eller en gitarr. Kommer svensk gräsrotsmusik att dö ut eller har den bara flyttat in i folk laptoppar istället? Vilka är de onödiga och otymliga 2000-tals prylarna vi slänger ut p g a platsbrist år 2030?

2 comments:

lisa said...

Jag tvivlar på att datorrummet kommer finnas kvar länge till i var mans hem. Sen är frågan om de TV-altare folk samlas kring kommer finnas kvar. Kanske blir TV:n bara synlig när den är påslagen? Hemmabiosystem är väldigt märkliga fenomen och fult tycker jag.

Synd som sagt att spelamssverige är påväg bort. Folks musicerande idag begränsas väl till Sing Star och Guitarhero...

Anonymous said...

Att allt ska vara bärbarrt är väl bara en trend som också det kommer att försvinna en dag (Precis som utsvända jeans eller långt hår eller nåt liknande). Dessutom får man bara inte glömma att det finns MIDI-keyboards, MIDI-baspedaler och MIDI-drawbars att köpa.

Dessutom finns SynthEdit som man kan installera på laptopdatorn. Så allt är inte förstört.