Wednesday, November 4, 2009

RIP Ian Curtis

I lördags såg jag och Lisa Anton Corbinjs "Control", filmen om Joy Division-sångaren Ian Curtis aldeles för korta liv. Otroligt fint och personligt skildrad filmatisering som bygger på änkan Curtis biografi om sin bortgångne make.
Filmen gjorde mig nyfiken på att se de riktiga filmklippen på Joy Division igen och jag blev lite förvånad när jag dessutom ser John Cooper Clarke dyka upp i början av klippet nedan eftersom han även glimtar förbi i filmen.

Sunday, September 13, 2009

0-visionen på UKK

Hemma från spelningen - tack alla som kom!
Jag är supernöjd med spelningen trots att jag kände att jag velat haft en riktig moog med mig istället för nordmodularemulerad, men eftersom spelningen var så pass kort tyckte jag att vi kunde köra på den "lätta" setupen denna gång.

Saturday, September 5, 2009

filterbryderier

Jag har tidigare skrivit om Rolands Juno- och JX-serie, hur de under tidiga 80-talet utvecklat filter och oscillatorer från diskreta kretsar till kompaktare integrerade hybridkretsar som IR3109 (24db LPF) och 80017A (24db + VCA).

Rolands sista inkarnation av juno-serien som startade med Juno-6 kom 1986 och hette alpha-juno 1 och 2. Här har de felande 80017A-kretsarna från Juno-106 återigen utvecklats och bytts ut till IR3R05 som beskrivs som ett 24db LPF med efterföljande VCA med både exponentiell och linjär ingång.

Men det jag tycker är lurigt är med I3R05 är att chippet i servicemanualen beskrivs flera olika pol-utgångar med olika karaktäristik på pinnarna 10-13. Eller tolkar jag nedanstående utdrag ur servicemanualen helt fel?

Friday, September 4, 2009

Polivoks modifiering

"Den ryska minimoogen" brukar den kallas, Formanta Polivoks. Den tillverkades i ca 25 000 (Peter Foresst påstår 100 000 i sin A-Z part II) exemplar mellan 1982 - 89 i Formanta Radiofabrik precis under de sista åren av stor-Sovjet. Kretsdesignen gjordes i Ural Vector av Vladimir Kuzmin och själva layouten och det visuella av hans fru Olimpiada.
























Man kan säga att mycket om Polivoksen, men det intressanta är att kretsdesignen bygger mycket på västerländska patent men att alla delar tillverkades i Sovjetunionen. Alla motstånd, IC-kretsar, transistorer och potentiometrar - allt!

Självklart har den inte normal 1v/oktav CV/gate-standard och inget externt jack för annan styrning än från klaviaturen och det är den modifikationen jag ska visa här.

























Så här fin ser den ut när man lyft från sin bottensockel. Och här är följer det enkla lilla kretsschema som engligt uppgift tydligen Vladimir Kuzmin själv designat för extern styrning med 1 /oktav CV:
























Så här kan kretsen se ut när man byggt den på veroboard:
























I tredje punkten i beskrivning står det att man ska ta matningspänningen från Y1 (keyboardkortet), men jag använde istället Y2. +12.5v och -12.5v till 4558an samt jordpunkt tog jag på Y2-kortet (oscillator 1) pinne 11-16 enligt nedanstående detalj från moderkortsschemat:
























Y2-kortet är tredje kortet från höger räknat i bilderna nedan (sockeln X2 är också utmärkt på moder/panelkortet):
























Keyboard-bussen går in på moderkortet via sladden märkt "2" som du hittar aldeles till vänster om X1-kortet som är det längst till höger. Klicka på bilden nedan så syns märkningen "2" på bilden. Den löds loss och här ska alltså den nya skalade CV från veroboardet in. Om man kopplar det via en switch kan man välja om man vill använda keyboarden eller extern källa.
























Det som sen återstår är att koppla in gatesignalen som löds på Y1-kortet på ICn märkt A8 på pinne 2. Det är kortet längst till höger med sockeln märkt X1. Så här såg hela klabbet ut innan jag kopplade in de externa jacken:
























Och här följer bilder på jacken och placeringen lite gömt i "handtaget":

Wednesday, August 12, 2009

Norbergfestivalen 2009

Nu har jag varit hemma i två veckor sen den omtumlande upplevelsen att jobba med Norbergfestivalen 2009 - Sveriges bäst bevarade hemlighet och skönaste festival. Jag drömmer fortfarande Norberg två veckor efter. Om det beror på att jag jobbade så intensivt och mycket att det varit svårt att smälta eller om det bara helt enkelt beror att jag tycker så mycket om festivalen, ska kanske vara osagt. Hittade hursomhelst del 1 i en underbar liten dokumentär om Norbergfestivalen 2009 på youtube:

Monday, June 29, 2009

dagens rysning

Den här fick mina hår på armarna att stå rakt opp: Soft Cell live 1983! Vilken röst, scenärvaro och pondus han har Marc Almond. Puh!

Monday, June 22, 2009

Irish Rover

The Pogues musik har alltid varit förknippad med sommar och fest för mig. Så vad passar bättre än att återuppliva minnet av när jag såg Shane McGovan live sommaren 1996 med detta underbara klipp från 1987 tillsammas med The Dubliners. Visst är Shane ganska lik Fredrik Strage?

Sunday, June 7, 2009

Jag är otroligt nöjd, stolt och rörd över hur UASSO-spelningen på Volt gick!
Här är finalen förevigad på youtube:

Det här är första vidoklippet jag sett ifrån uppträdandet, men jag är
säker på att det finns en hel bunt till.

Tack alla medverkande!

Tuesday, May 19, 2009

UASSO teaser

En liten föraning vad som vankas på Volt! :)

Friday, May 15, 2009

The Droids vs Moloko

Hittade ännu ett gammalt bortglömt franskt "gem" från den gyllene discoerans dagar anno 1976. Är osäker på om den här kom före eller efter Space "Magic Fly" som jag skrivit om här tidigare. Hursomhelst fick tjejens kläder mig att tänka på Molokos video till "Sing it back" från år 2000.

Monday, May 11, 2009

Magnetic Fields

Min gamla idol Jean-Michel Jarre är ute på vägarna igen och ikväll uppträden han i Malmö. På torsdag är han i stockholm på hovet. Jag och Lisa såg ju honom på cirkus för ett år sen och därför tycker jag det känns lite onödigt att se honom igen trots att han nu utökat sin repetoar med mer "greatest hits". Det skönaste är att han focuserar på sina tre första, och i mitt tyckte, bästa plattor: Oxygen (1976), Equinox (1978) och Magnetic Fields (1981).




Den här låten, Magnetic Fields part I, har jag som ringsignal i mobilen.

Thursday, May 7, 2009

Juno-60 VCO vs JX3p DCO

OK, det här blir RIKTIGT nördigt. Men jag tycker det är intressant och lite som en historie-lektion i syntbyggeri.

När japanska instrumentbyggarna Roland släppte sin första MIDI-synth JX3p 1983 såg många det i efterhand som ett järtecken - den analoga eran var till ända. JX3p hade inga vanliga "analoga" parametersliders där varje reglage påverkade en parameter. Istället var det ersatt med ett komplicerat edit-slider system där man genom knappar valde vilken parameter som skulle editeras och sen drog man i editslidern.
Detta och den digitala standarden MIDI fick många att beskylla JX3p för att vara kall och kantig. Inte alls lika varm som halvbrorsan Juno-60 som hade kommit ut året innan.





















Och visst låter de olika, inget snack om saken. Sen finns det en rad myter och missförstånd om varför de olika. En av dem - att JX3p skulle ha DCOer d v s digitala oscillatorer vs Juno-60ns analoga VCOer - är den myt jag tänkte sätta under lupp här.




























Redan i översiktsbeskrivningen (ovan) av Juno-60n oscillator kommer myten om den helt analoga VCOn på skam - det står "DCO" som del i ljudgenereringen. DCO betyder i detta fall Digitally Controlled Oscillator och är i själva verket den programmerbara intergrerade räknekretsen 8253 som innehåller tre stycken 16-bitars räknare som klockar Juno-60ns VCOer.



























Juno-60n VCO styrs alltså både av en analog spänning - CV för control voltage - OCH klockas av en digital klocka i form räknaren 8253. Detta var en mycket viktig uppfinning som jag tror Roland var nästan först med och Juno-60n är ofta beskriven som den första polyfoniska synten du kunde slå på och börja spela direkt, utan att vänta på att den skulle värma upp för att stämningen skulle hålla.
Det är därför inte så konstigt att Roland återanvände tekniken i sina senare polysyntar.






















































Här (ovan) är motsvarande delar beskrivna i JX3pns service manual. Först, den från Juno-60 redan bekanta beskrivningen av den digitala klockningen meddelst räknarkretsen 8253 och sen en närbild från kopplingschemat som visar hur VCOerna klockas och CV-styrs 4558orna.
Här är det dock intressant att se hur Rolands tekniker, antagligen för att spara pengar, skippat hela uppbyggnaden med variabel pulsgenereing utifrån sågtandsvågformen genom en komparator etc som syns i beskrivningen ovan. Istället klockar man den digitala pulsen från 8253an genom en NAND grind för åstadkomma en symetrisk puls. Och mycket riktigt: I JX3p finns s k äkta PWM finns inte riktigt på kartan, utan den förekommer istället som ytterligare en fast "snävare" pulsvågform som antagligen genereras genom att variera klockorna mot CVet, eller så kan man "fuska" fram den på oscillator 2 genom synka den mot oscillator 1.

Sen finns det en del andra intressanta "sparpunkter" som Roland lagt på JX3p vs Juno-60. Den använder t ex inte Rolands egenutvecklade VCA BA662 som de verkligen strösslat med i Juno-60 utan använder en billigare (och säkert mindre dynamisk) transistor-lösning istället.

Lite inspiration och tankar bankom det här inlägget har jag från början hämtat från Sequence15-bloggens genomgång på Juno-60 vs Juno-106 där lite samma tankar vad det gäller VCO vs DCO finns representerade.

Friday, April 24, 2009

mera improvisation

Improviserade lite idag med min nyligen resturerade JX3p och en ARP Axxe jag fixat upp åt en kompis.
Tror faktiskt Axxen är den äldsta synth jag varit och mekat i...1975 var den daterad innuti.

Thursday, April 9, 2009

Moog improvisation

För någon månad sen la jag upp den här filmen på youtube och tittade på den idag igen. En liten improvisation på Stefans Moog Rogue och min Moog Prodigy som jag tycker blev ganska skön. Glad Påsk!

Monday, April 6, 2009

JX3p in progress

Här är senaste projektet som jag nämt tidigare - en trasig JX3p som jag fick billigt på villkoret att jag lagade den. Och det vill jag ju. Det är en underbar synt när den fungerar. Från början var den helt död, nu fungerar den att spela presetarna på men RAM-minnet verkar helt uppfukkat. Redigerar man ett ljud och sparar är det inte säkert att den kommer ihåg det. Och sequencern hänger hela synten d v s fungerar inte alls. Men det är på gång...

Wednesday, March 25, 2009

Back to the 80ies!

Sånt här är bara sååå gulligt! Och bra. Filmen visar tre grabbar som spelar ett 80-tals medley inte helt olikt det Howard Jones, Herbie Hancock, Stevie Wonder och Thomas Dolby gjorde på Grammy Awards 1985. Det roliga är ju att grabbarna är så unga att jag nästan tvivlar på att de ens var födda på 80-talet. Underbart!

Tuesday, March 24, 2009

tjusigaste synten!

Förra veckan blev jag "påprackad" en trasig Roland JX3p väldigt billigt och jag kunde bara inte säga nej! Det är lätt en av de snyggaste Roland-syntarna all time och i mitt tycke även en av de snyggaste alla kategorier. Här är en bild från Rolands katalog 1983:


Min är alltså inte så här snygg ännu, men jag ska restuarera upp den och planerar dokumentera lite och lägga upp här! Stay tuned.

Wednesday, March 11, 2009

Köksjam!

Jammade loss i köket häromkvällen på båda mina hembyggen - ASMen och x0xb0xen.
x0xb0xen fungerar som master här och styr både ASMen och håller takten på TR-606an som spelar trummorna.

Inte direkt nåt storartat musikaliskt underverk, men lite kul och svängigt i alla fall...

Tuesday, March 3, 2009

Ekseption!

Ett av mina favoritband när jag växte upp var hollänska gruppen Ekseption, ett band som leddes av karismatiske organisten Rick van der Linden. Inte helt otippat kom gruppen på tal på SAS-listan häromdan varvid länkar de sedvanliga länkarna till youtube-klipp kom upp och det här hade jag faktiskt inte sett förut:


En av mina favorit-klassiker som f ö också fanns som demomelodi på min första synt, Roland D-20.

Wednesday, February 25, 2009

Cybotron från "down under"

Cybotron är för de flesta ett amerikanskt band från Detroit på 80-talet med bl a legendariske techno-producenten Juan Atkins. Märk då min förvåning när jag upptäckte att ett äldre, mer krautrock/psykedelia-inspirerat band från Australien med samma namn, existerade på 70-talet. Tydliga influenser av såväl Hawkwind och Tangerine Dream känns det som... och saxofon! :)

Tuesday, February 24, 2009

Reeperbahn live

Min älskade Lisa och jag har haft en musikalisk gemensam referens sen dag ett: Olle Ljungström och hans gamla band Reeperbahn. Första gången jag träffade Lisa började vi direkt prata om Olles gamla 80-talsband, låttexter och hur underbart bra de var, totalt missförstådda av sin samtid. Hittade hursomhelst dessa två live-framträdanden ur TV-programmet Casablanca 1982:

Monday, February 23, 2009

Juno-106an på återbesök


I veckan hade jag min gamla Juno-106 synthesizer på återbesök hos mig sen den blivit skadad under en tur till England med Those Dancing Days. Tydligen hade någon spillt en öl i synthen och i den efterföljande saneringen hade nån lyckats komma åt ett av waveform-chippen som lossnat från sina lödpunkter. Dessutom hade en del skruvar i sidorna försvunnit och jordkabeln till panelen var inte ditsatt igen (ajaj!).

Som tur var så var det inte som jag först befarande att waveform-chippet MC5534A lagt av helt, utan som jag skrev ovan, att det bara lossnat. Fixade det, en trasig LED på panelen och nya skruvar + brickor till plastgavlarna och Lisa, som nu äger den, blev jättelycklig över att det gick så snabbt. Jag sålde dessutom min gamla Suzuki M-300 till henne som hon lånat som substitut under reparationstiden. Hoppas hon är försiktigare med den...:)

På onsdag spelar Those Dancing Dayspopcirkus i SVT. Missa inte det!

Thursday, February 19, 2009

Diamanter

Diamanter i sanning. Det är vad man kan hitta på youtube, oslipade och bortglömda.
I höstas läste jag Johan Kindes fiktiva roman "Någon slags extas" som dock i mångt och mycket grundar sig på hans egna upplevelser som sångare i bandet Lustans Lakejer påå tidigt 80-tal. Här hittade jag ett live-framträdande av deras stora hit "Diamanter" från 1982:


Otroligt tajt och bra med Tom Wolgers bakom en Roland Jupiter-8 och SCI Pro-one synthesizer. Tänk vad lite klonad Giorgio Moroder-bas kan göra för en poplåt!

Wednesday, February 11, 2009

Fading Lights in the Dark..

"Fading Lights in the Dark" var titeln på en av de allra första låttexterna jag skrev som tonåring. Mest av allt en stöld av Depeche Modes "Waiting for the Night" men samtidigt naivt egen. Tror dock inte jag vill recitera den här, men kom att tänka på titeln när jag såg den här underbara visualiseringen av Autechre's "Eutow" från Tri Repetae från 1995:

Tuesday, January 20, 2009

sokka

























Jag har byggt mig en x0xb0x eller Sokka som vi säger i Sverige!!!
x0xb0x är en klon av Rolands klassiska lilla technosynth TB-303 från 1982.