Monday, February 15, 2010

Memorymoog

Längesen jag uppdaterade bloggen nu, men det hela beror på ett jätteprojekt i form av restuarering av tre vintage synthesizers:

En Juno-106, en Chroma Polaris och en Memorymoog!

Juno-106an har jag ju petat med många gånger förr, men både Memorymoogen och Polarisen var nya trevliga bekantskaper för mig. Båda dessa två har dessutom det gemensamt att de är två av sin sista generation: amerikanska monstersynthar med rötterna i 70-talet, men med 80-talets digitala och billigare japaner flåsande dem i nacken. Och både Memorymoogen och Polarisen kan ju med facit hand sägas vara rejäla fjaskon som båda släpptes aldeles före och efter den stora analogsynth-dödaren kom 1983: Yamaha DX7.

Memorymoogen är en otroligt snygg synt, men har verkligen en akilles-häl: Alla chip är socklade och alla kablar sitter med snäppfattning, vilket inte är en smart idé när synten också innehåller en stor fläkt som gör att hela synten vibrerar!


Felen på Memorymoogen var många och en del av dem, som det trasiga displayen gick inte att fixa p g a brist på reservdelar, men det jag fixade var bl a: recappning av PSU, rengöring av switchar, byte av trasig portamento-pot, fixande av trasiga röstkort, glappande anslutningar till röstkort, ny CEM3360 i VCA-delen på en röst, inkalibrering av chord-funktionen mm ... har säkert glömt nåt viktigt. Men jäklar vad den lät gött sen när allt fungerande som det skulle:

No comments: